قاضی جهان

قاضی جهان

فرهنگ و آداب و رسوم و جلوه های طبیعی و آخرین اخبار دهستان قاضی جهان
قاضی جهان

قاضی جهان

فرهنگ و آداب و رسوم و جلوه های طبیعی و آخرین اخبار دهستان قاضی جهان

نبرد قاضی‌جهان و ‌چشم بادامی‌ها/ روزنامه همشهری

    

 

 

 

 

 

 

 

 

نبرد قاضی‌جهان و ‌چشم بادامی‌ها


روزنامه همشهری / نویسنده: فاطمه عسگری نیا  

نبرد قاضی جهان و چشم بادامی ها / در گزارش مفصل  روزنامه همشهری به قلم سرکار خانم فاطمه عسگری نیا خبرنگار بخش استانها - شنبه 18 دی ماه


وقتی ژاپنی‌ها سر زمستانی هوس‌کردند با تبلیغات گسترده در فضاهای مجازی از اختراع جدیدشان خبر دهند،که ‌ همان کرسی ننه جون‌های ماست، و این نوستالژی قدیمی ایران زمین را به نام خود ثبت کنند، جوانان روستایی از حوالی آذر شهر بیکار ننشستند و با به راه اندازی کمپین کرسی اجازه ندادند تا ژاپنی‌های چشم بادامی کرسی را به‌نام خود کنند.
همین‌که کمپین کرسی از ابتدای زمستان امسال در روستای قاضی جهان به راه افتاد کرسی‌های رنگارنگ به پا شدند تا با دورهمی اهالی خانه‌های کوچک و بزرگ تصاویری از خاطرات خوب با هم بودن در شبهای سرد زمستان به یادگار بماند. این کمپین خیلی سریع از مرز قاضی جهان گذشت و کم کم به سراسر کشور تسری یافت تا آنجا که خیلی از ایرانی‌ها در شهر و روستا با برپا کردن کرسی و رفتن زیر آن در شب و روزهای سرد زمستان این نوستالژی را احیا کنند.

کرسی‌ها دوباره جان گرفتند
دیدن تصاویر کرسی ژاپنی‌ها در دهکده مجازی برای جوان‌های قاضی جهانی کافی بود تا دست به کار شوند. وحید کاظم زاده مسئول راه اندازی کمپین کرسی در قاضی جهان است. جوانی که می‌گوید:« کرسی یکی از نوستالژی‌های ما ایرانی‌ها در ایام زمستان است. وسیله ای که در سال‌های گذشته با صفای پدر بزرگ‌ها و مادربزرگ هایمان علم می‌شد و زیر گرمای آن در دورهمی‌های شبانه زمستان قصه‌های قدیمی هزار و یک شب درِ گوش بچه‌ها زمزمه می‌شد.»
او که این روزها از تلاش ژاپنی‌ها برای به‌نام زدن این وسیله قدیمی گرمایشی در قالب اختراعی جدید به نام خودشان گلایه مند است می‌گوید: «ایرانی‌ها نباید اجازه دهند دیگر کشورها مبانی بومی و فرهنگی شان را به یغما برده و به نام خود ثبت کنند». به گفته او با راه اندازی کمپین کرسی در زمستان امسال تصاویر زیادی از کرسی‌های بزرگ و کوچک در شهر و روستا به این کمپین ارسال شد؛ تصاویری که حکایت از علاقه‌مندی ایرانی‌ها به نوستالژی‌های قدیمی شان دارد.

قاضی جهان کجاست؟
تا قبل از این‌که عکس‌های کمپین کرسی قاضی جهان در شبکه‌های مجازی منتشر شود کمتر کسی نام قاضی جهان را شنیده بود؛ روستایی از توابع شهرستان آذرشهر در استان آذربایجان شرقی که تاریخ کهنی دارد. حمد الله مستوفی وقتی از آذرشهر دیدن می‌کند از این منطقه به عنوان دهخوارقان یاد کرده و در میان دهستان هایش قاضی جهان را پسندیده و به ستایش باغستان‌های انگور، غله و پنبه آن می‌پردازد. البته تاریخ را که ورق بزنی حکایت از آن دارد که قاضی جهان نخچیرگان ناصر خسرو بوده که تابستان‌ها با خدم و حشم به آنجا می‌رفته برای خوش گذرانی. قدیمی‌های بومی قاضی جهان می‌گویند این منطقه به خاطر آب و هوای خوب و باغ‌های پر از میوه همواره مورد توجه خان‌های مغول بوده تا آنجا که هلاکوخان مغول هم در این منطقه به خاک رفته است.

کشاورزی؛ پیشینه مردم قاضی جهان
اهالی قاضی جهان از دیرباز به شغل کشاورزی مشغول بوده اند.مردمی که با استفاده از آب وهوای خوش منطقه همتشان باغ‌هایی را پرورش داده اند که زیبایی آنها چشم هر بیننده را مسحور خود می‌کند.وحید کاظم زاده می‌گوید: «روستای قاضی جهان امروز بالغ بر 100 کارگاه کوچک و بزرگ در زمینه تولید خشکبار به ویژه آلو و زرد آلو دارد. منطقه ای که این روزها به عنوان پایلوت تولید این خشکبار شهرت گرفته است. »
به گفته کاظم زاده،زندگی ساده اهالی قاضی جهان باعث شده است هنوز صفا و صمیمیت زندگی روستایی بر اهالی این منطقه حاکم باشد؛ مردمی‌که اجازه ندادند ورود تکنولوژی به زندگی آنها در روابط و شیوه زندگی‌شان که بر پایه دوستی و مودت بوده خللی ایجاد کند.

باورهای عامیانه مردم قاضی جهان
اهالی قاضی جهان هنوز هم به باورهای قدیمی خود پایبند هستند. پایبندی اهالی قاضی جهان به این باورهای قدیمی و سنت‌های کهن حکایت از ارزشی است که آنها برای تاریخچه کهن خود قائلند. در روستای قاضی جهان پیرزن‌های قاضی جهانی را هیچ وقت بدون رنگ حنا بر دست و پایشان نمی‌بینید و مردم این منطقه همواره می‌کوشند تا مراسم جشن و عروسی خود را در روزهای دوشنبه، سه شنبه، پنج شنبه و جمعه به خاطر خوش یمنی این روزها برگزار کنند.



آیین سلفچه‌گردانی در قاضی جهان
آیین سلفچه گردانی از جمله آیین و مراسم سنتی قاضی جهانی‌ها در مراسم نذور‌ محرم است.‌کاظم زاده در این باره می‌گوید:«شستن دست‌ها با آفتابه و لگن از رسوم قدیمی اهالی قاضی جهان است». به گفته او آفتابه و لگن در گویش محلی آفتافاسلفچه خوانده می‌شود؛ ظرف‌هایی که قاضی جهانی‌ها در زمان قدیم برای شستن دست‌ها از آن در مجالس و مهمانی هایشان استفاده می‌کردند. لگن دایره شکل ظرف معمولا از جنس مس یا برنج بود که کنگره‌ای بودن لبه هایش بر این زیبایی می‌افزوده است.
کاظم زاده می‌گوید:«این ظرف‌ها معمولا در محافل و مجالس اعیانی قاضی جهان مورد استفاده قرار می‌گرفت، به این شکل که هر کس قصد شستن دست هایش را داشت دست‌ها را روی این لگن می‌گرفت و فرد دیگر روی آنها آب می‌ریخت. گرچه این رسم و رسوم قبلا در میهمانی اعیان‌ اجرا می‌ شد اما این روزها در مراسم نذری محرم اجرا می‌شود. به این شکل که بعد از جمع شدن مردم در مساجد چهار فراش با آفتابه و لگن و گاه با حوله ای بر دوش وارد مجلس می‌شوند و به ترتیب بزرگتربه کوچکتر شروع به شستن دستها می‌کنند؛کاری که در پایان شام و ناهار تکرار می‌شود». البته کاظم زاده می‌گوید اجرای این رسم در سال‌های اخیر تنها به شستن دست‌های ریش سفیدان محدود شده است.
به گفته او، مرحوم حاج محمدسلطانی، مرحوم حاج مجید سلطانی، مرحوم علی خلیل زاده، حاج محمد ملاباقری و حاج محمد پورصادق از جمله فراشان 5 دهه اخیر قاضی جهان هستند.

هنرمندان قاضی جهان؛‌مبدع فرش‌های حجمی در ایران
قاضی جهان و مردم خونگرمش علاوه بر کشاورزی و فعالیت‌های اجتماعی شان که این روزها زبانزد عام و خاص است هنرشان در تولید فرش‌های حجمی هم خاص و دیدنی است. فرش‌هایی که بر پیکر کوزه‌های گلی می‌نشیند و خانه‌های شما را زینت می‌دهد.
رضا سلیمانزاده قاضی جهانی نقاش و مخترع این هنر است. هنرمند40 ساله ای که از کودکی به نقاشی علاقه فراوان داشت و بعد‌ها به سمت خوشنویسی رفت. او بافت فرش‌های حجمی و تزیینی را برای اولین بار در قاضی جهان رایج کرد.

بازار داغ بازی‌های محلی قاضی جهان
اهالی خونگرم قاضی جهان علاوه بر کشاورزی و هنر قالیبافی هنوز هم بازی‌های بومی و محلی شان را دوست دارند و در هر دورهمی می‌کوشند با اجرای آنها ساعت‌های خوشی را برای خود خلق کنند. کاظم زاده می‌گوید: «گیزلن بانچ یا همان قایم باشک یکی از بازی‌های قدیمی این منطقه است، البته گول گول یا همان گل یا پوچ هم در مهمانی‌های قاضی جهانی‌ها طرفداران خاص خود را دارد. بازی‌ای که در آن افراد برای پیدا کردن گل می‌گویند:
«یا بوندادیر یا اوندا/حالوا چی دوکانیندا/ننه م دئدی آل بوندان‌» هنگام تکرار این کلمات دست راست یکی از رقبا روی دستان بسته شده می چرخد‌ و حریف اگر توانست گل را پیدا کند در این صورت بازی از گروه اول به گروه دوم منتقل می شود، در غیر این‌صورت یک امتیاز به گروه اول داده شده و بازی به‌وسیله گروه اول ادامه می یابد. به گفته کاظم زاده پیل دسته، بئش داش، توپ عربی، آراد اویردی و گوندوم گوندوم هم از دیگر بازی‌های بومی این منطقه است.

سوهان کنجد هم اختراع قاضی جهانی‌ها بود
اهالی قاضی جهان در هر بخشی که سرک بکشیم ردپایی از خود دارند اما خوشمزه‌ترین بخشی که می‌شود رد پای قاضی جهانی را در آن جست‌وجو کرد تولید همین سوهان‌کنجدی هاست که خیلی هم مقوی بوده و طرفداران زیادی دارد.
محصولی که به گفته کاظم زاده، سال 1347 توسط برادران محمدی قاضی جهانی اختراع و ابداع و به عنوان اولین سوغات بسته بندی شده تبریز به سراسر کشور ارسال شد.

پزشکی که هم شاعر است هم درمانگر
در قاضی جهان چهره‌های علمی زیادی حضور دارند. یکی از این چهره‌ها بهرام قاضی جهانی است؛ پزشکی که این روزها بیش از کار طبابت به نوشتن کتاب‌های علمی در این حوزه مشغول است.
او در گفت وگو با همشهری می‌گوید: اولین فردی هستم که از منطقه آذرشهر در دانشگاه پزشکی تهران پذیرفته شدم اما خوشحالم که امروز جوانان زیادی برای تحصیل در رشته پزشکی از این منطقه راهی پایتخت می‌شوند.
او امروز دارای بالغ بر 200 کتاب در حوزه پزشکی است که خود نوشته یا به ترجمه آنها پرداخته است. عشق و علاقه او به نویسندگی کم کم پایش را به حوزه شعر و شاعری هم باز کرد و‌حالا کتاب دلنوشته هایش را در قالب اشعاری کوتاه به چاپ رسانده است. از قاضی جهان و مردم باصفایش هر چه بگویم کم است.

این روستا تاریخچه ای دارد به قطوری کتاب‌های تاریخ ایران

اهالی قاضی جهان از دیرباز به شغل کشاورزی مشغول بوده اند.مردمی که با استفاده از آب وهوای خوش منطقه همتشان باغ‌هایی را پرورش داده اند که زیبایی آنها چشم هر بیننده را مسحور خود می‌کند.وحید کاظم زاده می‌گوید: «روستای قاضی جهان امروز بالغ بر 100 کارگاه کوچک و بزرگ در زمینه تولید خشکبار به ویژه آلو و زرد آلو دارد. منطقه ای که این روزها به عنوان پایلوت تولید این خشکبار شهرت گرفته است. »
قاضی جهان و مردم خونگرمش علاوه بر کشاورزی و فعالیت‌های اجتماعی شان که این روزها زبانزد عام و خاص است هنرشان در تولید فرش‌های حجمی هم خاص و دیدنی است. فرش‌هایی که بر پیکر کوزه‌های گلی می‌نشیند و خانه‌های شما را زینت می‌دهد. 

    

 

 

 آب در چشمه و ما گرد جهان می گردیم / در یادداشت ویژه روزنامه همشهری به قلم سرکار خانم  زهرا معصومی خبرنگار بخش استانهای این روزنامه از شورسو، قزل داغ و قاضی جهان ـ شنبه 18 دیماه  

 

 آب در چشمه و ما گرد جهان می گردیم  

 در یادداشت ویژه روزنامه همشهری به قلم سرکار خانم  زهرا معصومی  

خبرنگار بخش استانهای این روزنامه از شورسو، قزل داغ و قاضی جهان  

شنبه 18 دیماه

 

درخشش قاضی جهان / در گپ  سرکار خانم  رویا امیری خبرنگار بخش استانهای روزنامه همشهری با استاد رضا سلیمانزاده قاضی جهانی مخترع فرش های حجمی - شنبه 18 دی ماه 

 

درخشش قاضی جهان / در گپ  سرکار خانم  رویا امیری 

 خبرنگار بخش استانهای روزنامه همشهری  

با استاد رضا سلیمانزاده قاضی جهانی 

 مخترع فرش های حجمی 

شنبه 18 دی ماه

اهمیت آب در وطن زیبایمان قاضی جهان

 

 

 

 

 

 

اهمیت آب در وطن زیبایمان قاضی جهان 

دکتر جواد رنجبری قاضی جهانی

در زمانهای نه چندان دور اجداد ما برای ادامه حیات و دسترسی آسان به آب در نقاط خاص جغرافیایی سکنی گزیدند.گاهی برای برای انتقال آب از نقاط مرتفع به نقاط پست مجبور به احداث قنات با طول دهها کیلومتر و با عمق بیش از پنجاه متر بودند.آنان به اهمیت این مایه حیات بخش پی برده بودند.

قاضی جهان به لحاظ آبهای زیرزمینی یکی از پر آبترین مناطق آذرشهر می باشد وجود تعداد چهل و اندی چشمه در گذشته و تعدا 3+14 حلقه چاه نیمه عمیق که حداقل دبی چاههای مزبور 4 اینچ وحداکثر دبی آنها 8 اینچ در جنوب شرقی قاضی جهان، بیانگر این واقعیت است که به لحاظ منابع آبی، قاضی جهان و آبادیهای اطراف آن به حول و قوه الهی تا بحال با هیچ مشکلی مواجه نگردیده اند.

حفر قنات قدیمی ترین و بزرگترین اقدام کشاورزان قاضی جهان در تهیه آب از روزگاران گذشته بوده و آنچه مسلم است حفر قنات از دیر باز معمول بوده که از کانال و مجاری زیر زمینی جریان می یافت.

با از بین رفتن تعداد زیادی از چشمه های مذکور و پائین رفتن سطح آب چاههای موجود بررسی ها نشان می دهد که در سالهای اخیر پمپاژ شدید از چاههای یاد شده جهت آبیاری کشاورزی ذخایر آبی  قاضیجهان را مورد تهدید قرار داده است و حتی در مناطق پایین تر مثل تیمورلو، آب شیرین بسیاری از چاهها خشک شده و بجای آن آب شور بالا آمده است و به خاطر تبخیر زیاد مقداری از زمینهای تیمورلو به صورت شوره زار در آمده و اندوده های نمکی در سطح اراضی به خوبی مشخص است. بنابراین حتی اگر در حال حاضر  قاضی جهان از نظر منابع آبی محدویت نداشته باشد شواهد و قرائن امر نشان می دهد که این خطر برای آن نیز و جود دارد بطوریکه در خود قاضی جهان عمق چاههای آب از 10متر به 35 متر نزول کرده و از تعـداد چشمه ها و قنـات های مذکور 12 چشمه باقی مانده است، از چشمه ها و قنات های قاضی جهان می توان قنات میر آقاسی، حاج عبدل، چمن،ملا، سربازلار، یوشانلو، قاسم، عبدل، حسین آباد، سید آباد، اکبر آباد، چای چشمه، میر عبدالله، بیوک سو، شورانلو، بالاآغ گل،بیوک آغ گل، دیزج آقا حسن ،کت چشمه سی و تپه چشمه سی را نام برد.

آب یعنی آبادی ، برخی از صاحب نظران معتقدند در سالهای نه چندان دور جنگ آب اتفاق می افتد.چرا که نفت (طلای سیاه) جایگزین دارد اما آب جایگزین ندارد . هم وطن قاضی جهانی از همین حالا باید برای مصرف صحیح آب فرهنگ سازی کنیم. به بچه های خود طرز صحیح مصرف آب را یاد دهیم.در مصرف این مایه حیات بخش صرفه جویی کنیم و قدر این نعمت الهی را بدانیم.

در قرآن به خاطر تقرب فوق العاده آب و زندگی در چندین مورد حیات انسانها و زندگی به آب نازل گشته از آسمان تشبیه شده است .نکته بسیار زیبا در همان اصل تشبیه است که حیات، آب است و آب، حیات است.

خداوند متعال در آیه چهل و سه سوره نساء و آیه شش سوره مائده سفارش می نماید که برای طهارت و آماده شدن برای عبادت خداوند از آب استفاده کنید.

و در سوره بقره آیه بیست و دو خداوند آب را نعمتی فرستاده از آسمان و مایه برکت و منشا روزی بشر معرفی می نماید.خداوند می فرماید آب گوارا را برای دوزخیان حرام گردانیدم و بهشتیان از این نعمت استفاده می نمایند.

لذا شایسته است به اهمیت آب در وطن زیبای خودمان قاضی جهان دوباره اندیشی کنیم و با بهره وری بهتر از آب چاه های کشاورزی و قنوات و جایگزینی آبیاری سنتی با آبیاری مدرن و تحت فشار همچون آبیاری قطره ای گامی در راستای حفظ آب های سطحی و زیرزمینی در قاضی جهان و منطقه تلاش نماییم.

***دکتر جواد رنجبری قاضی جهانی (دانش آموخته دکترای مدیریت کسب وکار DBA)

از برگزیدگان کمپین کرسی و عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد





در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان:


از برگزیدگان کمپین کرسی و عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد

با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.

یک صاحبنظر مسائل اجتماعی و فرهنگی در این مراسم با بیان اینکه هم اکنون استفاده روزافزون از شبکه های اجتماعی به تهدیدی علیه سنت های قدیمی تبدیل شده است گفت: اما عده ای از جوانان روستای قاضی جهان در آذربایجان شرقی با راه اندازی پویش تلگرامی، استفاده از کرسی را برای احیای سنت های قدیمی، دورهمی های خانوادگی و نیز استفاده بهینه از انرژی باب کرده اند. حسین نایبی قاضی جهانی

حسین نایبی ضمن تشکر از افرادی که با طرح ایده های نو و جالب به فکر احیای "کرسی" و سنت شب نشینی های خانوادگی در شب های طولانی زمستان افتاده اند افزود: سنت برقراری کرسی در فصل زمستان و شب نشینی های خانوادگی، یکی از رسوم قدیمی آذربایجان محسوب می شود که طی آن اعضای خانواده دور کرسی جمع شده و ضمن پذیرائی توسط میوه، آجیل و تنقلات ستنی، از صحبت های بزرگان خانواده استفاده می کنند.

وی با بیان اینکه با رواج زندگی مدرن و ماشینی و برچیده شدن کرسی از خانواده های این مناطق، شب نشینی های خانوادگی در شهرهای آذربایجان شرقی به کلی برچیده شده و در مناطق روستایی نیز به شدت کمرنگ شده است افزود: یکی از خصوصیات بارز نیاکان ما صرفه‌جویی بود و آنها سعی می‌کردند زندگی‌شان را براساس داشته های خود تنظیم کرده و کاری می کردند که خود را محتاج دیگران نکنند و استفاده از کرسی‌ نشأت گرفته از همین تفکر در بین مردمان گذشته بود و کرسی علاوه بر گرم کردن فضای خانه، کارکرد اجتماعی و فرهنگی بسیار تاثیرگذاری داشته به طوری که ضمن فراهم آوردن زمینه ی دورهمی و صمیمیت اعضای یک خانواده، پایگاهی برای فعالیت های فرهنگی مانند شعرخوانی، بازگویی خاطرات، قصه گویی و ... بوده است.

صاحبنظر مسائل اجتماعی و فرهنگی اظهار داشت: باید بگوییم کرسی علاوه بر صرفه جویی بسیار زیاد در مصرف گاز، باعث حفظ سلامتی بدن شده و فواید بی شماری را به همراه دارد که از آن جمله می توان به رفع کم خونی ، پاکسازی بدن ، تقویت حافظه ، درمان آرتروز رماتیسم ، درد زانو و درد کمر و دیسک ، کاهش قند خون و داشتن خواب آرام و راحت اشاره نمود.

وی در خصوص فراگیر شدن استفاده از کرسی در قاضی جهان اظهار داشت: این کمپین به قدری مورد اقبال خانوارهای روستایی قرار گرفته است که از خانوارهای کم جمعیت دو نفره تا چندین نفره با برقراری کرسی، شب نشینی های خود را دور آن برقرار می کنند.

نایبی اظهار داشت: گذشته از پیامدهای مثبت اقتصادی این کمپین مانند صرفه جویی در مصرف انرژی، تاثیرات فرهنگی و اجتماعی آن بسیار فراتر از حساب و کتاب های مادی است.

وی با بیان اینکه متاسفانه هر چه به سمت زندگی ماشینی پیش رفتیم و از فضای زندگی سنتی دور شدیم، صفا و صمیمیت جمع شدن دور کرسی و بهره بردن از گرمای آن نیز کمرنگ و سردتر شد گفت: خوشبختانه این روزها به مدد « کمپین کرسی قاضی جهان» همچون گذشته یاد کرسی در خانه ها زنده شده و به اذعان خانواده های قاضی جهانی، صفا و صمیمیت در بین اعضای خانواده پررنگ تر شده است .

مسئول « کمپین کرسی قاضی جهان» نیز با بیان اینکه بر اساس این کمپین تمام خانواده هایی که اقدام به برپایی کرسی کرده اند، عکس های دورهمی خود را به ادمین کانال قاضی جهان ارسال کرده و ضمن انتشار آنها در کانال، به برخی از برگزیدگان جوایزی در نظر گرفته شده است افزود: نزدیک به 200 خانواده، عکس هایی از شب نشینی و دورهمی های خود را ارسال کرده بودند که 103 مورد از این عکسها در بخش مسابقه قرار گرفتند.

مهندس وحید کاظم زاده قاضیجهانی در ادامه یادآور شد: استقبال گسترده اهالی روستا از این کمپین باعث شد تا به فکر طراحی برنامه های دیگری چون جشنواره های فرهنگی و تفریحی بیفتیم که در نخستین گام، جشنواره آدم برفی در بین اهالی روستا برگزار شد.

وی خاطرنشان کرد: جوانان قاضی جهان ثابت کردند که می توان ظرفیت شبکه های اجتماعی را به دید فرصت نگاه کرده و از آن در راستای تعمیق ویژگی های فرهنگی و اجتماعی استفاده کرد.

مسئول « کمپین کرسی قاضی جهان» با بیان اینکه در بخش انتخاب کرسی برتر به لحاظ بازدید بیشتر ، کرسی شماره ۱۷برای آقای مجید جویبان با ۸۳ هزار بازدید رتبه اول و کرسی شماره ۱۱برای آقای امین عباس زاده با ۶۲ هزار بازدید رتبه دوم را کسب نمود همچنین در بخش قرعه کشی، کرسی شماره ۱۳ برای آقای جواد عباس نژاد به عنوان انتخاب اول قرعه کشی و کرسی شماره ۶۵ برای آقای جواد توکلی به عنوان انتخاب دوم قرعه کشی انتخاب و معرفی شد.

وی افزود: در این مراسم ، جایزه ویژه بازدیدکنندگان در بخش تصاویر مسابقه کرسی به آقای مهرداد واحدی و در بخش آدم برفی به آقای جلیل وثوقی اختصاص یافت.

کاظم زاده افزود: در بخش مسابقه آدم برفی نیز به ۳۰ نفر از کودکان و صاحبان و سازندگان آدم برفی براساس قرعه کشی و بازدید بیشتر نیز جوایز نفیسی اهدا شد.محمد اسدپور اقدم مسئول کتابخانه امام علی(ع) قاضی جهان و آقای مجتبی حفاری قاضی جهانی

مسئول کتابخانه امام علی(ع)قاضی جهان نیز در حاشیه نشست کتاب خوان دی ماه ، هدف از آن را احیای کتاب خوانی و علاقمند کردن جامعه به مطالعه دانست و گفت: نشست کتاب خوان عنوان نشست هایی است که هر ماه به منظور به اشتراک گذاری کتاب های خوانده شده و با هدف ترویج و تبلیغ مطالعه در قالب معرفی کتاب در این کتابخانه برگزار می گردد.

محمد اسدپور اقدم گفت: این جلسات در فضایی صمیمی. تلاش دارد تجربیات مطالعاتی افراد کتابخوان را برای سایر علاقمندان کتاب و کتابخوانی به اشتراک گذارد.



در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.  

 

 

در بخش انتخاب کرسی برتر به لحاظ بازدید بیشتر ، کرسی شماره ۱۷برای آقای مجید جویبان با ۸۳ هزار بازدید رتبه اول و کرسی شماره ۱۱برای آقای امین عباس زاده با ۶۲ هزار بازدید رتبه دوم را کسب نمود همچنین در بخش قرعه کشی، کرسی شماره ۱۳ برای آقای جواد عباس نژاد به عنوان انتخاب اول قرعه کشی و کرسی شماره ۶۵ برای آقای جواد توکلی به عنوان انتخاب دوم قرعه کشی انتخاب و معرفی شد.  

 

در این مراسم ، جایزه ویژه بازدیدکنندگان در بخش تصاویر مسابقه کرسی به آقای مهرداد واحدی و در بخش آدم برفی به آقای جلیل وثوقی اختصاص یافت.  

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

  

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد. 

 

در حاشیه نشست کتابخوان دی ماه کتابخانه امام علی (ع) قاضی جهان و با برگزاری مراسمی از برگزیدگان کمپین کرسی و مسابقه عکس آدم برفی در قاضی جهان تجلیل شد.

تعریض و آسفالت ریزی مسیر گوگان – قاضیجهان و ایجاد زیرگذر جدید در این منطقه

 

 

 

 

 

 

فرماندار شهرستان آذرشهر:

تعریض و آسفالت ریزی مسیر گوگان – قاضیجهان و ایجاد زیرگذر جدید در این منطقه 

یدالله الهیاری یداله الهیاری در نشست شورای ترافیک آذرشهر

فرماندار شهرستان آذرشهر گفت : امسال 31 میلیارد ریال برای اصلاح نقاط حادثه خیز این شهرستان هزینه می شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز آذربایجان شرقی ، یداله الهیاری در نشست شورای ترافیک آذرشهر افزود : این اعتبار برای اصلاح سه راهی گوگان ، راه خاصلو ، سه راهی شهید غفاری ، ساماندهی راه روستاهای قرمزگل و شیرامین در حال هزینه کرد است.

وی با اشاره به وقوع تصادفات متعدد در کمربندی سه راه شهید غفاری آذرشهر در جاده پر رفت و آمد آذرشهر – عجب شیر هم گفت : طرح دور برگردان با هزینه ۱۰ میلیارد ریال تا پایان امسال در این نقطه حادثه خیز اجرا می شود.

الهیاری همچنین از تعریض و آسفالت ریزی مسیر گوگان – قاضیجهان و ایجاد زیرگذر جدید در این منطقه خبر داد و گفت : با اجرای این طرح امسال مسیر تردد ۲۵ هزار نفر از مردم این بخش اصلاح می شود .

سرهنگ یداله رستمی فرمانده انتظامی آذرشهر هم در این نشست نصب دوربینهای کنترل ترافیک را در شهرهای آذرشهر ، گوگان و ممقان و جاده تبریز – آذرشهر خواستار شد و گفت : قرار گرفتن این شهرستان در محور مواصلاتی تبریز – ارومیه نصب دوربینها و تجهیزات امنیتی را برای ثبت وقایع جاده ای ضروری کرده است.

شهرستان ۱۲۰ هزار نفری آذرشهر ، به علت قرار گرفتن در جاده پر تردد تبریز – آذرشهر و محور آذرشهر – عجب شیر یکی از حادثه خیز ترین مسیر های آذربایجان شرقی را در خود جای داده است و مسئولان زیربط باید توجه بیشتری برای ساماندهی این جاده مهم و ترانزیتی داشته باشند.

باب شدن کرسی و رسوم نیک شب چره زمستان در قاضیجهان








باب شدن کرسی و رسوم نیک شب چره  زمستان در  قاضیجهان


صرفه جویی اهالی قاضیجهان درمصرف انرژی با استفاده ازکرسی درسال اقتصادمقاومتی

باب شدن کرسی و رسوم نیک شب چره  زمستان در  قاضیجهان

 

 

 یک ماهی است با سرد شدن هوا، مردم و اهالی قاضی جهان همچون سالیان گذشته به کرسی هایی روی آورده اند که قدمت زمان استفاده از آن در زمان مادربزرگ هایمان بود اما با گذشت زمان و سرمای شدید این روزها،  این کرسی ها بار دیگر در میان مردم جا باز کرده است و بیشتر مردم در گوشه ای از اتاق های خانه شان پای این وسیله قدیمی شب نشینی ها می نشینند.

یک مکعب توخالی چوبی که فقط سقف و کف دارد را تصور کنید که روی آن را با لحاف پنبه‌ای ضخیم و بزرگی بپوشانند و داخل آن منقلی بگذارند که حدود یک کیلو ذغال سرخ شده قرار دارد. اما گویا سرمای شدید این روزها در مناطق ایران خصوصاً در قاضی جهان در اکثر خانه ها گرمای کرسی و نشستن زیر آن روابط اعضای خانه ها را بار دیگر گرم کرد.

در شب های سرد زمستان و در موقع بارش برف، روی کرسی مادربزرگ از نخودو کشمش، گردو، فندق، آجیل، میوه‌های فصلی، انواع تخمه و بادام‌، شیرینی، انار و... یافت میشد و چشم بچهها از دیدن آنها برق می‏‌زد.

در شب های سرد همه دور کرسی مادربزرگ جمع میشدند، فال حافظ میگرفتند و در کنار سماور ذغالی مادربزرگ که همیشه جوشان بود از خوراکیهای رنگارنگ مادربزرگ به هم تعارف میکردند.

شب های سرد در دوره های قدیم در قاضی جهان رنگ و بوی خاصی داشت و کرسی مادربزرگ گرمای خاصی داشت و گرمایش در زمستان سرد به زندگیها گرما میبخشید.

هر چند شاید امروز کرسی های آن زمان دوباره برگشته اما مهر و محبت های خویشاوندان نسبت به هم سرد شده است گویا محبت های شب نشینی جای خود را به پیام های تلگرامی داده است و دیگر آن دور هم نشستن ها صفایی برای همگان ندارد .

امروز دیگر آدمها بیشتر اوقات خودشان را با رسانهها، اینترنت و فضاهای مجازی پر میکنند و شب های سرد را از این طریق فضای مجازی باهم سپری می کنند.

یکی از خصوصیات بارز نیاکان ما صرفه‌جویی بود و آنها سعی می‌کردند زندگی‌شان را براساس داشته های خود می گذراندند و کاری می کردند که خود را محتاج دیگران نکنند و استفاده از کرسی‌ نشأت گرفته از این خصوصیات و تفکر سنتی مردم بود در روزگار قدیم در شب‌های سرد زمستان مردم در خانه‌هایشان برای گرم شدن دور یک کرسی که در آن چند حبه زغال روشن قرار داده شده بود، می‌نشستند و از گرمای مختصری که این کرسی ایجاد می‌کرد، استفاده می‌کردند و تا صبح همان‌جا می‌خوابیدند.باب شدن کرسی و رسوم نیک شب چره  زمستان در  قاضیجهان

 کرسی‌ها علاوه بر گرم کردن فضای خانه، زمینه دور هم جمع شدن اعضای یک خانواده و گرم شدن روابط بین آنها را فراهم می‌کرد، به همین دلیل کرسی‌ها پایگاه شعرخوانی، قصه‌گویی، شاهنامه‌خوانی و فالگیری بودند و باعث گرمای تفکر و اندیشه اعضای خانواده و تنویر افکار آنها می‌شدند.

پیشنیان در قدیم در فصول سرد سال از کرسی برای گرم شدن استفاده می‌کردند؛ کرسی در درمان بیماری‌ها بسیار مؤثر بود براساس نظر کارشناسان امور طبی ، در فصول سرد خون غلیظ می‌شود و فضولات بدن به اندام تحتانی بدن می‌رسد. در شب و موقع استراحت اگر گرما از پایین وارد بدن شود این غلظت و تجمع فضولات در خون از حال رسوبی خارج می‌شود و این فلسفه وجودی کرسی در قدیم بوده است.

باید بگوییم کرسی علاوه بر صرفه جویی بسیار زیاد در مصرف گاز ، باعث حفظ سلامتی بدن شده و فواید بی شماری را به همراه دارد که از آن جمله می توان به رفع کم خونی ، پاکسازی بدن ، تقویت حافظه ، درمان  آرتروز رماتیسم ، درد زانو و درد کمر و دیسک  ، دفع اخلاط اضافه و کاهش قند خون  و داشتن خواب آرام و راحت اشاره نمود.

با یک لامپ ۶۰ وات و یا یک هیتر کوچک تایمردار می‌شود یک کرسی  درست کرد فکر کنید وقتی از کرسی استفاده می‌شود چقدر در مصرف انرژی صرفه جویی می شود؟ یعنی می‌شود بخاری‌ها رو  کاملا خاموش کرد چقدر از این هزینه های گاز و تلفات گاز گرفتگی کم می‌شود؟ چقدر صرفه جویی در مصرف انرژی می‌شود ؟ آیا این یک جهاد اقتصادی در سال اقتصادمقاومتی نیست؟باب شدن کرسی و رسوم نیک شب چره  زمستان در  قاضیجهان

متاسفانه هر چه به سمت زندگی ماشینی پیش رفتیم و از فضای زندگی سنتی دور شدیم، صفا و صمیمیت جمع شدن دور کرسی و بهره بردن از گرمای آن نیز کمرنگ و سردتر شد اما خوشبختانه این روزها همچون گذشته یاد کرسی در خانه ها زنده شده و امیدواریم روزی برسد که همچون گذشته هم صفا و صمیمیت ها پررنگ تر شود .

گویا رسوخ سریع زندگی ماشینی، وسایل گرمایشی جدید، تجددطلبی، و دوری از فرهنگ اصیل و سنتی از جمله دلایل از رونق افتادن استفاده از کرسی برای گرم شدن  بود اما خوشبختانه سرمای این روزها در قاضی جهان بار دیگر سبب شده تا مردم به کرسی های قدیمی روی آورند و بار دیگر با نشستن زیر آن صفا و صمیمیت را به ارمغان بیاورند پس یادمان باشد مهر و صفایی همچون قدیم ترهایمان برای جمع کردن اعضای یک خانواده به دور هم در خانه ها خالی است.

 

*** وحید کاظم زاده قاضی جهانی